Ochrona przyrody

Zwierzęta

Rośliny

Grzyby

Hydrografia

Pozostałe

Turystyka

Polecamy

Opis przyrodniczy

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.)



Korzenie cykorii podróżnik od wieków służyły jako substrat kawy naturalnej. Roślina ta należy do rodziny astrowatych (Asteraceae).

OPIS: Cykoria podróżnik posiada długi, rozgałęziony korzeń. Łodyga jest kanciasta, silnie rozgałęziona, wewnątrz pusta. Liście odziomkowe silnie pierzastowcinane, zebrane w rozetę; liście łodygowe – siedzące, podługowate lub lancetowate, brzegiem zatokowoząbkowane. Kwiaty zebrane w koszyczki; wszystkie kwiaty języczkowate. Owocem jest niełupka z krótkim puchem kielichowym. Wysokość rośliny do 150 cm.

OKRES KWITNIENIA: VII-IX; kwiaty jasnoniebieski.

SIEDLISKO: Przydroża, miedze, ugory, nasypy kolejowe, tereny miejskie, wysypiska, przecinki, nieużytki; roślina azotolubna.

ROZMIESZCZENIE: Pospolita na terenie całego kraju.

WARTO WIEDZIEĆ:
Rośna lecznicza – żółciopędna, oczyszcza krew, obniża poziom cukru we krwi.
Cykoria jest rośliną jadalną, wykorzystywane są za równo jej liście jak i korzeń. Młode liście stanowią dodatek do sałatek, można też dodawać je do dań gotowanych i smażonych. Korzenie od czasów napoleońskich wykorzystywane są jako substytut kawy. Obecnie są składnikiem kawy zbożowej.

Bibliografia
Henschel D., 2004. Jadalne dzikie jagody i rośliny. Muza, Warszawa.
Lippert W., Podlech D., 1995. Encyklopedia kieszonkowa. Kwiaty. Muza, Warszawa.
Mowszowicz J., 1986. Pospolite rośliny naczyniowe Polski. PWN, Warszawa.
Mowszowicz J., 1987. Flora jesienna. WSiP, Warszawa.



Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz








   


O nas...



Partnerzy