Opis przyrodniczy
Uszak bzowy (ucho bzowe) (Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.)
Uszak bzowy jest jednym z nielicznych gatunków jadalnych, którego owocniki możemy zbierać przez cały rok. Grzyby z tego rodzaju często spotykamy w potrawach chińskich (grzyby Mun).
Synonim: Hirneola auricula-judae (L.) Berk.
Pozycja systematyczna (*).
Królestwo: grzyby właściwe (Fungi)
Typ: grzyby podstawkowe (Basidiomycota)
Klasa: podstawczaki (Basidiomycetes)
Podklasa: podstawczaki złożonopodstawkowe (Phragmobasidiomycetidae)
Rząd: uszakowce (Auriculariales)
Opis. Owocnik średnicy 3-15 cm, początkowo kubkowaty, później nieregularnie miseczkowaty, często pofałdowany, bokiem przyrośnięty po podłoża, zazwyczaj zrośnięty po kilka; pojedyncze owocniki przypominają małżowinę uszną; barwa cielistobrązowa do czerwonobrązowej. Górna powierzchnia owocniki delikatnie filcowata; dolna gładka do falistej. Miąższ cienki, bez smaku i zapachu; w stanie wilgotnym chrząstkowaty, elastyczny; w stanie zasuszonym twardy, łamliwy, silnie skurczony. Owocniki zasuszone po namoczeniu powracają do pierwotnych rozmiarów.
Występowanie. I-XII; suche owocniki możemy obserwować przez cały rok, świeże najczęściej w okresach wilgotnej pogody (wiosna, jesień, zima w czasie odwilży). Na starych, obumierających pniach i gałęziach bzu czarnego (Sambucus nigra), spotykany także na klonie jesionolistnym, robinii grochodrzew i morwie. Dość częsty. Gatunek znany z kilku stanowisk w Olsztynie (np.: parki miejskie, skwery, las kortowski).
Bibliografia
Garnwejdner E. 1994. Encyklopedia kieszonkowa. Grzyby. Muza, Warszawa, s.254.
Gerhardt E. 2006. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. KDC, Warszawa, s.718.
Gumińska B., Wojewoda W. 1985. Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa, s.504.
Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz