Ochrona przyrody

Zwierzęta

Rośliny

Grzyby

Hydrografia

Pozostałe

Turystyka

Polecamy

Opis przyrodniczy

Uszak bzowy (ucho bzowe) (Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.)



Uszak bzowy jest jednym z nielicznych gatunków jadalnych, którego owocniki możemy zbierać przez cały rok. Grzyby z tego rodzaju często spotykamy w potrawach chińskich (grzyby Mun).

Synonim: Hirneola auricula-judae (L.) Berk.

 

 

Pozycja systematyczna (*).

 

Królestwo: grzyby właściwe (Fungi)

 

Typ: grzyby podstawkowe (Basidiomycota)

 

Klasa: podstawczaki (Basidiomycetes)

 

Podklasa: podstawczaki złożonopodstawkowe (Phragmobasidiomycetidae)

 

Rząd: uszakowce (Auriculariales)

 

 

Opis. Owocnik średnicy 3-15 cm, początkowo kubkowaty, później nieregularnie miseczkowaty, często pofałdowany, bokiem przyrośnięty po podłoża, zazwyczaj zrośnięty po kilka; pojedyncze owocniki przypominają małżowinę uszną; barwa cielistobrązowa do czerwonobrązowej. Górna powierzchnia owocniki delikatnie filcowata; dolna gładka do falistej. Miąższ cienki, bez smaku i zapachu; w stanie wilgotnym chrząstkowaty, elastyczny; w stanie zasuszonym twardy, łamliwy, silnie skurczony. Owocniki zasuszone po namoczeniu powracają do pierwotnych rozmiarów.

 

 

Występowanie. I-XII; suche owocniki możemy obserwować przez cały rok, świeże najczęściej w okresach wilgotnej pogody (wiosna, jesień, zima w czasie odwilży). Na starych, obumierających pniach i gałęziach bzu czarnego (Sambucus nigra), spotykany także na klonie jesionolistnym, robinii grochodrzew i morwie. Dość częsty. Gatunek znany z kilku stanowisk w Olsztynie (np.: parki miejskie, skwery, las kortowski).

 

 

Wartość użytkowa: jadalny. W krajach azjatyckich uprawiany jest uszak gęstowłosy (Auricularia polytricha) - gatunek ceniony w kuchni chińskiej – grzyby Mun. W Polsce z powodzeniem możemy go zastąpić naszym uszakiem bzowy. Nie mam on, co prawda smaku, ale może być ciekawych dodatkiem do potraw z ryżem, czy z warzywami.

Bibliografia

Garnwejdner E. 1994. Encyklopedia kieszonkowa. Grzyby. Muza, Warszawa, s.254.

 

Gerhardt E. 2006. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. KDC, Warszawa, s.718.

 

Gumińska B., Wojewoda W. 1985. Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa, s.504.

 

* - W związku z ciągłymi, często dość istotnymi zmianami w systematyce grzybów, przyjęto tu uproszczoną systematykę Hawkswortha i in. (1995). Aktualna pozycja systematyczna opisywanych gatunków dostępna jest na stronie Index Fungorum – www.indexfungorum.org/



Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz








   


O nas...



Partnerzy