Opis przyrodniczy
Pająki (Arachnidae)
Pająki należą do jednej z bardziej interesujących grup stawonogów. Mimo iż u wielu ludzi wzbudzają wstręt, a nawet lek, posiadają w sobie wiele uroku, zachwycają różnorodnością form, kształtów i barw. Znanych jest obecnie w Polsce około 800 gatunków pająków. Osiągnęły niesamowity sukces w ewolucji stając się najskuteczniejszymi kolonizatorami ziemi, dzięki przemieszczaniu się na dalekie odległości za pomącą pajęczych nici. Przystosowały się do życia we wszystkich istniejących ekosystemach na ziemi. Nazywane są często organizmami pionierskimi, dzięki zdolności do zasiedlania miejsc nie zamieszkiwanych przez inne zwierzęta i rośliny. Zyskały w ewolucji wiele cech charakterystycznych tylko dla nich i takich, które umożliwiły im osiągniecie tak wielkiego sukcesu ekologicznego.
Cechą najbardziej charakterystyczną dla pająków jest zdolność snucia
pajęczyny. Pajęczyna jest substancją płynną produkowaną przez kądziołki
przędne, która w kontakcie z powietrzem gęstnieje i przybiera postać
jedwabnej nici. Nici służą pająkom do budowy sieci łownych, kokonów, w
których przechowywane są jaja z młodymi, aktywnego polowania na ofiarę
i przemieszczania się na większe odległości.
Nietypowy jest sposób odżywiania pająków. Zabijając swoją ofiarę,
pająki wstrzykują jej jad za pomocą szczękoczułek, który paraliżuje
lecz nie zabija. Następnie wstrzykiwane są soki trawienne, które trawią
ofiarę od wewnątrz (trawienie zewnętrzne-poza organizmem pająka) po to,
aby dzięki zdolnościom ssącym żołądka płynna papka została zjedzona i
strawiona już w żołądku (trawienie wewnętrzne).
Jad produkowany jest przez wszystkie pająki, ale w większości przypadków nie jest on groźny dla człowieka i często porównywany jest do żądła pszczoły czy osy. Jad służy do obrony i ataku na ofiarę. Na świecie występuje tylko kilka gatunków zdolnych zabić swym jadem człowieka, ale na szczęście są to gatunki tropikalne nie występujące w Polsce. W naszym kraju najgroźniejszy jest Kolczak zbrojny (Cheiracanthium punctorium), którego jad powoduje bolesne i długo gojące się rany, spotykany jest jednak rzadko i na kilku stanowiskach ze względu na upodobania do ciepłych stanowisk, częstszy na południu Europy.
Okrutne lecz prawdziwe jest wszechobecnie panujące zjawisko kanibalizmu wśród pająków. Samice zjadają młode pajączki z sąsiednich kokonów, silniejsze młode zjadają swoje rodzeństwo – jako łatwy pokarm, wreszcie samice zjadają swego partnera w trakcie lub tuż po kopulacji. Im proporcje miedzy samicą a samcem są większe, tym zwiększa się prawdopodobieństwo zjedzenia samca. Pająki jednak znalazły sposób na oszukanie natury i przed kopulacją samce często przynoszą wybrance prezent w postaci świeżo upolowanej ofiary, by ta zajęta konsumpcją pozwoliła spokojnie odejść partnerowi po kopulacji.
Znaczenie ekologiczne pająków jest ogromne. Biorą udział przede
wszystkim w regulacji równowagi w ekosystemach, poprzez pochłanianie
ogromnej ilości owadów. Sama pajęczyna może mieć różnorakie
zastosowanie, np. w tropikach wyplata się z niej tkaniny, siatki, sieci
na ryby, planuje się wykorzystać ją do produkcji kamizelek
kuloodpornych ze względu na wytrzymałość i elastyczność, w medycynie
ludowej używana była do robienia opatrunków, dzięki swym składnikom
bakterio- i grzybobójczym. Obecnie chronionych jest w Polsce 5
gatunków, z których jeden został stwierdzony na terenie powiatu
ełckiego i cała rodzina gryzieli (Atypidae), natomiast zagrożonych
wyginięciem jest aż 267 gatunków, głównie ze względu na specyfikę
występowania i atrakcyjność.
Różnorodność arachnofauny w powiecie ełckim była bardzo duża, biorąc pod uwagę czas prowadzenia badań. Dominowały zdecydowanie pająki z rodziny krzyżakowatych (Araneidae). Ze względu na brak odpowiednich kluczy oraz atlasów do oznaczenia tej grupy zwierząt, nie zostanie przedstawiony skład stwierdzonej fauny. Dokonana będzie krótka charakterystyka dwóch pająków stwierdzonych na terenie powiatu ełckiego ze względu na ich interesującą biologię.
Autor opisu: Paulina Kalinowska