Ochrona przyrody

Zwierzęta

Rośliny

Grzyby

Hydrografia

Pozostałe

Turystyka

Polecamy

Opis przyrodniczy

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.)



Kurka, czyli pieprznik jadalny, jest doskonale znanym i cenionym gatunkiem grzybów jadalnych.

POZYCJA SYSTEMATYCZNA (*):
Typ: grzyby podstawkowe (Basidiomycota)
Klasa: podstawczaki (Basidiomycetes)
Rząd: pieprznikowce (Cantharellales)

OPIS
Kapelusz od 2 do 6 (10) cm średnicy, cytrynowożółty do żółtego, na starość nieco jaśniejszy; Listewki na spodzie kapelusza dość grube, rozwidlające się, barwy takiej, jak kapelusz, zbiegające na trzon. Trzon zwężający się ku podstawie. Miąższ białawy, zwarty. Zapach miły, lekko korzenny. Smak łagodny, kwaskowy, po dłuższym żuciu świeżego owocnika ostrawy.

WYSTĘPOWANIE: VI - X (-XI); lasy iglaste, głównie pod świerkami i sosnami, czasem w lasach liściastych; miejscami gromadnie.

WARTOŚĆ UŻYTKOWA: smaczny grzyb jadalny

WARTO WIEDZIEĆ:
Bardzo zmienny gatunek, odmiana rosnąca w lasach liściastych (nieco bledsze i większe owocniki) czasem wyróżniana jest, jako oddzielny gatunek – pieprznik blady (C. pallens) lub pieprznik pomarańczowy (C. friesii) rosnący pod bukami.

Bibliografia
Gerhardt E. 2006. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. KDC, Warszawa, s.718.
Gumińska B., Wojewoda W. 1985. Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa, s.504.
* - W związku z ciągłymi, często dość istotnymi zmianami w systematyce grzybów, przyjęto tu uproszczoną systematykę Hawkswortha i in. (1995). Aktualna pozycja systematyczna opisywanych gatunków dostępna jest na stronie Index Fungorum – www.indexfungorum.org/



Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz








   


O nas...



Partnerzy