Opis przyrodniczy
Dereń jadalny (Cornus mas L.)
Dereń jadalny (d. właściwy) jest ponownie coraz częściej uprawianym krzewem, głównie dla swoich owoców.
OPIS: Dereń jadalny to krzew lub niewielkie drzewo dorastające do wysokości 2-6 (-8) m. gałęzie za młodu owłosione, później nagie. Liście krótkoogonkowe, ułożone naprzeciwlegle, długozaostrzone, jajowatoeliptyczne. Kwiaty rozwijają się przed liśćmi. Kwiaty 4-krotne, zebrane w proste baldachy mające u nasady 4 żółtozielone, szerokojajowate listki okrywy. Pąki kwiatowe widoczne są już późnym latem poprzedniego roku. Owocem jest zwisający, lśniąco szkarłatny pestkowiec.
OKRES KWITNIENIA: (II-) III-IV, kwitnie po leszczynie a przed forsycją; kwiaty żółte.
SIEDLISKO: Miejsca słoneczne, suche zarośla, lasy; gleby bogate w wapń, gliniaste.
ROZMIESZCZENIE: W Polsce dziko nie występuje; uprawiany jako roślina ozdobna lub dla owoców.
WARTO WIEDZIEĆ:
Ze względu na wczesną porę kwitnienia dereń jadalny stanowi ważny pożytek dla pszczół.
Twarde drewno derenia może być używane do wyrobów toczonych.
Owoce można przerabiać na marmolady, galaretki, soki. Nalewka z derenie uchodzi za jeden z najszlachetniejszych trunków.
Bibliografia
Grau J., Jung R., Munker B., 1996. Leksykon przyrodniczy. Zioła i owoce leśne. GeoCenter, Warszawa.
Licht W., 1996. Przewodnik kieszonkowy. Krzewy. Multico, Warszawa.
Licht W., 1996. Przewodnik kieszonkowy. Krzewy. Multico, Warszawa.
Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz