Ochrona przyrody

Zwierzęta

Rośliny

Grzyby

Hydrografia

Pozostałe

Turystyka

Polecamy

Opis przyrodniczy

Dereń jadalny (Cornus mas L.)



Dereń jadalny (d. właściwy) jest ponownie coraz częściej uprawianym krzewem, głównie dla swoich owoców.

OPIS: Dereń jadalny to krzew lub niewielkie drzewo dorastające do wysokości 2-6 (-8) m. gałęzie za młodu owłosione, później nagie. Liście krótkoogonkowe, ułożone naprzeciwlegle, długozaostrzone, jajowatoeliptyczne. Kwiaty rozwijają się przed liśćmi. Kwiaty 4-krotne, zebrane w proste baldachy mające u nasady 4 żółtozielone, szerokojajowate listki okrywy. Pąki kwiatowe widoczne są już późnym latem poprzedniego roku. Owocem jest zwisający, lśniąco szkarłatny pestkowiec.

OKRES KWITNIENIA: (II-) III-IV, kwitnie po leszczynie a przed forsycją; kwiaty żółte.

SIEDLISKO: Miejsca słoneczne, suche zarośla, lasy; gleby bogate w wapń, gliniaste.

ROZMIESZCZENIE: W Polsce dziko nie występuje; uprawiany jako roślina ozdobna lub dla owoców.

WARTO WIEDZIEĆ:
Ze względu na wczesną porę kwitnienia dereń jadalny stanowi ważny pożytek dla pszczół.
Twarde drewno derenia może być używane do wyrobów toczonych.
Owoce można przerabiać na marmolady, galaretki, soki. Nalewka z derenie uchodzi za jeden z najszlachetniejszych trunków.

Bibliografia
Grau J., Jung R., Munker B., 1996. Leksykon przyrodniczy. Zioła i owoce leśne. GeoCenter, Warszawa.
Licht W., 1996. Przewodnik kieszonkowy. Krzewy. Multico, Warszawa.



Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz








   


O nas...



Partnerzy