Opis przyrodniczy
Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella L.)
Roślina należąca do rodziny szczawikowatych (Oxalidaceae) o kwaskowych, jadalnych liściach.
OPIS: Szczawik zajęczy jest wieloletnią, rośliną o pełzających, łuskowatych rozłogach. Wysokość 5-12 cm. Liście 3-listkowe, na długich ogonkach, wszystkie odziomkowe. Pojedyncze listki odwrotnie sercowate. Liście dzięki dużej zawartości szczawianów mają kwaskowy smak. Kwiaty 5-krotne, wyrastają pojedynczo na długich ogonkach; działki kielicha krótkie; płatki korony odwrotnie jajowate, białe z różowymi lub fioletowymi żyłkami wewnątrz i żółta plamką u nasady; pręcików 10. Owocem jest jajowata, 5-kanciasta torebka. Nasiona czarne, połyskujące.
OKRES KWITNIENIA: IV-V; kwiaty białe
SIEDLISKO: Roślina cieniolubna; cieniste lasy liściaste i mieszane, bory iglaste, zarośla.
ROZMIESZCZENIE: Gatunek pospolity w całym kraju, występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.
WARTO WIEDZIEĆ:
Obok typowych kwiatów zapylanych przez owady u szczawika występują kwiaty zamknięte, klejstogamiczne, w których dochodzi do samozapylenia.
Wieczorem i przy złej pogodzie liście i kwiaty szczawika składają się (stulają) i przyjmują zwisającą pozycję. Taką reakcję można „wymusić” poprzez częste dotykanie liści.
Liście szczawika są wrażliwe na silne nasłonecznienie. Silne promienie słoneczne powodują złożenie liści wzdłuż nerwy głównego – podobnie jak wieczorem.
Liście szczawika zajęczego są jadalne. Trzymane na języku doskonale gaszą pragnienie. Mogą być stosowane jako substytut soku cytrynowego w sałatkach i surówkach czy też w dżemach z czarnych jagód. Liście możemy dodawać też do potraw mięsnych i do zup.
Sok z liści dzięki zawartości kwasu szczawiowego i uwodnionego szczawianu potasu może służyć do wywabiania plam z tkanin.
UWAGA: Liście szczawika, spożywane w dużych dawkach, mogą być niebezpieczne ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego. Nie stosować u osób ze stanem zapalnym żołądka i jelit oraz przy reumatyzmie i artretyzmie.
Bibliografia
Henschel D., 2004. Jadalne dzikie jagody i rośliny. Muza, Warszawa.
Lippert W., Podlech D., 1995. Encyklopedia kieszonkowa. Kwiaty. Muza, Warszawa.
Mowszowicz J., 1986. Pospolite rośliny naczyniowe Polski. PWN, Warszawa.
Mowszowicz J., 1987. Flora wiosenna. WSiP, Warszawa.
Lippert W., Podlech D., 1995. Encyklopedia kieszonkowa. Kwiaty. Muza, Warszawa.
Mowszowicz J., 1986. Pospolite rośliny naczyniowe Polski. PWN, Warszawa.
Mowszowicz J., 1987. Flora wiosenna. WSiP, Warszawa.
Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz