Ochrona przyrody

Zwierzęta

Rośliny

Grzyby

Hydrografia

Pozostałe

Turystyka

Polecamy

Opis przyrodniczy

Piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa Fr.)



Jesienią w lesie często widujemy charakterystyczne, jasno zabarwione owocniki piestrzycy kędzierzawej (Helvella crispa).

Pozycja systematyczna (*).

 

Królestwo: grzyby właściwe (Fungi)

 

Typ: grzyby workowe (Ascomycota)

 

Klasa: woreczniaki (Ascomycetes)

 

Rząd: kustrzebkowce (Pezizales)

 

 

Opis. Owocnik (przekształcone apotecjum) o wysokości 2-10(25) cm, podzielony na główkę i trzon. Główka nieregularnie infułowata, pofałdowana lub płatowata, barwy brudnoochrowej; czasem przypomina siodło. Trzon białawy, nieco rozdęty u dołu, wyraźnie bruzdowany i żeberkowany. Miąższ kruchy. Smak i zapach niezbyt przyjemny (szczególnie u starszych owocników).

 

 

Występowanie. VIII-XI; lasy liściaste i mieszane, parki; na ziemi, gleby wapienne lub obojętne; miejscami dość częsta. Jesienią możemy owocniki tego gatunku bez problemu spotkać w lesie kortowskim.  

 

 

Wartość użytkowa: jadalna po ugotowaniu.


Bibliografia

Garnwejdner E. 1994. Encyklopedia kieszonkowa. Grzyby. Muza, Warszawa, s.254.

 

Gerhardt E. 2006. Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. KDC, Warszawa, s.718.

 

Gumińska B., Wojewoda W. 1985. Grzyby i ich oznaczanie. PWRiL, Warszawa, s.504.

 

* - W związku z ciągłymi, często dość istotnymi zmianami w systematyce grzybów, przyjęto tu uproszczoną systematykę Hawkswortha i in. (1995). Aktualna pozycja systematyczna opisywanych gatunków dostępna jest na stronie Index Fungorum – www.indexfungorum.org/



Autor opisu: Grzegorz Fiedorowicz








   


O nas...



Partnerzy